Adresa: Str. Bisericii, nr. 3, sat Malu, comuna Sfântu Gheorghe, judeţul Ialomiţa
Preot paroh: Costel AUGUSTIN
ISTORICUL COMUNITĂŢII
Satul Malu este atestat încă din sec. al XVII-lea, aflându-se cu vatra mai spre nord, de undea fost strămutat pe vatra actuală, lângă malul stâng al râului Ialomiţa, între anii 1825-1828, de către Ispas Făgărăşanu, proprietarul întinsei moşii Grindul Făgăraşului.
ISTORICUL BISERICII. Biserica din Parohia Malu este aşezată la marginea satului, în partea de vest, între fosta Gospodărie de Stat Malu şi malul râului. Ctitor a fost boierul Ispas Făgărăşanu, căruia i se datorează şi alte biserici ialomiţene. Construcţia a fost începută pe 4 iunie 1833 şi finalizată pe 30 ianuarie 1837, când a fost şi sfinţită.
După puternicul cutremur din 4 martie 1977, au apărut fisuri în ziduri şi s-a trecut la ranforsarea cu bare de fier care leagă zidurile între ele.
PISANIA
PISANIA, cu litere chirilice, menţionează: „Îndemnat fiind de iubirea lumească, am adunat sat aici la mal, în moşia Grindu Făgăraşului, unde prin sârguinţe depuse de serdar Ispas Făgărăşanu, răposatei soţiei mele Maria am ridicat această sfânta biserică din temelie, înfrumuseţându-se precum se vede cu a dumisale cheltuială, spre veşnica pomenire a noastră şi a fiilor noştri: Ispas, Dimitrie, Zoie, Atina, Itali şi a doi răposaţi fii ai noştri, Constantin, Ioan şi a tuturor neamurilor noastre, puindu-se prasnicul Adormirea Maicii Domnului, începându-se la leat 1833 iunie 4 şi a luat săvârşire în zilele prea luminatului nostru domn Alexandru Dimitrie Ghica VV. şi îndeplinitor şi cârmuitor prea sfintei mitropolii, Prea Sfinţia Sa Părintele Neofit de Râmnicu, la anul de la Mântuitorul Domnul nostru Iisus Hristos 1837, ianuarie 30“.
Biserica are un plan trilobat, cu o turlă octogonală cu bază pătrată deasupra pronaosului şi este susţinută de două coloane, care despart naosul de pronaos. Pereţii sunt groşi, din cărămidă, cu catapeteasma de zid şerpuit şi acoperiş din lemn şi tablă zincată. Intrarea se face prin pridvorul cu patru coloane circulare, dintre care două semi-îngropate.
Naosul şi altarul au abside semicirculare. În pronaos, în partea stângă este pictat tabloul familiei ctitorului.
PICTURA
PICTURA bisericii este realizată în stil bizantin, cu tablouri şi scene din viaţa Mântuitorului, cu un colorit foarte bogat. Catapeteasma are mai multe rânduri de icoane, două dintre ele, cele împărăteşti, a Mântuitorului şi a Maicii Domnului, îmbrăcate în argint, având data de 1 septembrie 1861. Pictura a fost restaurată în anii 1956-1957.
ANEXE
În faţa bisericii este construită o clopotniţă cu un singur clopot. Aceasta a fost realizată de acelaşi ctitor al bisericii.
În curtea lăcaşului se află un cavou unde îşi doarme somnul de veci unul din proprietarii moşiei Grindu şi remarcă trei mari cruci cioplite în piatră, datând de la mijlocul sec. al XIX-lea.
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:
- Bolocan Grigore
- Hangu Marian
În prezent, slujește pc preot paroh Augustin Costel.
FOTO: Laurenţiu Tătulescu